Haaruitval | Fu Lu Shòu

Haaruitval

Wij pakken haaruitval aan met LLLT (Low Level Laser Therapie) in combinatie met microneedling.

Er komen steeds meer bewijzen dat de LLLT wel degelijk werkzaam is als het gaat om de bevordering van haargroei bij zowel mannen als vrouwen, als de behandeling juist wordt toegepast en de juiste apparatuur wordt gebruikt.

Behandeltijd

De behandeltijd is van belang. En dat geeft de meeste problemen. De discipline om de voorgeschreven behandeltijd en de frequentie van de behandeling na te komen ontbreekt nogal eens en dan geeft men de behandeling de schuld. Werkt dus ook al niet denkt men dan. Bij LLLT luistert dat echter zeer nauw. Ook geduld speelt een factor bij LLLT behandelingen.

Hoe werkt LLLT

Het licht dringt door in de cellen van de haarfollikel en stimuleert daar de Anagene cyclus van het haar. De groeicyclus dus.

Waar komt LLLT vandaan

In 1967, een paar jaar nadat de laser was uitgevonden besloot een zekere Endre Mester uit Hongarije te testen of laserstraling kanker kon veroorzaken bij muizen. Hij scheerde de ruggen van de proefmuizen en verdeelde ze in twee groepen. Bij groep 1 werd niets gedaan. Groep 2 onderging straling van een Ruby laser (694 nm). Zijn bevindingen waren dat niet alleen de muizen geen kanker kregen maar ook dat bij de muizen met de bestraling het haar sneller terug groeide. Dit was het eerste bewijs voor laser stimulatie van haarfollikels. Sinds die tijd wordt de laser wereldwijd gebruikt voor het sneller helen van wonden, pijnbestrijding en infecties.

Conclusie

Alle studies die er tot nu toe zijn gedaan, en dat zijn er vele, geven aan dat de golflengte tussen 595 en 695 nm. essentieel is. Belangrijk voor succes is de discipline om:

  • De voorgeschreven tijd te nemen voor de behandeling. (Aantal minuten)
  • De voorgeschreven frequentie te hanteren (Aantal malen per week)
  • De voorgeschreven tijdsduur na te komen (Aantal weken achter elkaar)

 

Net zoals bij het gebruik van haargroeimiddelen is ook de LLLT geen kuurtje en dan klaar. Ook de LLLT zal moeten worden bijgehouden volgens een voorgeschreven patroon.

Microneedling

Microneedling is een behandelingsprocedure waarbij met een rolletje de huid op uiterst zachte en gecontroleerde wijze doelgericht en met vooraf bepaalde diepte wordt geperforeerd met zeer fijne naaldjes van chirurgisch staal.

Hiermee kunnen 2 doelen bereikt worden:

  1. verbeterde opname van geconcentreerde werkstoffen door de huid. Bijvoorbeeld een anti-aging serum (bij verslapte/vale huid), serum met een zuiverende werking (bij acne) of een serum met verhelderende werking (bij pigmentvlekken).
  2. rimpelvervaging, huidverstrakking en vermindering/verwijdering van pigmentvlekken, littekenverbetering, striaevermindering of bestrijding van alopecia (haaruitval). Deze behandelingen worden alleen in de praktijk gedaan omdat deze huidproblemen zich in de diepere huidlagen bevinden en ze altijd gevolgd worden door een LLLT behandeling.

Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van het huidprobleem en uw wensen met betrekking tot het resultaat dat u wilt behalen. De praktijkbehandelingen zorgen voor een activering van het systeem dat collageen en elastine maakt in de huid. Dit is een ingewikkeld lichaamsproces in de lederhuid, allerlei cellen en mechanismen moeten met elkaar gaan communiceren en tot actie overgaan. We spreken bij microneedling dan ook van een constructieve en duurzame huidverbetering. Een eerste resultaat kan na 2 of 3 behandelingen zichtbaar zijn en de nawerking van de behandeling kan wel tot 1 jaar na de laatste behandeling voortduren.

Een behandeling in kuurverband geeft aanzienlijk betere resultaten. Na een kuur is het belangrijk dat u de verkregen huidconditie onderhoudt. Afhankelijk van uw huidwensen en -problemen worden onderhoudsbehandelingen afgesproken.

Shedding (extra veel haaruitval) bij veel haaruitval behandelingen

Shedding komt voor bij bijna alle haaruitval behandelingen zo ook bij LLLT. De reden hiervoor is simpel. Door de 3 haargroei fasen (1/Groeien – 2/uitvalllen – 3/rusten) worden ook haarfollikels gestimuleerd die op het moment van gebruik in fase 2 of 3 zijn. Daardoor kan er een korte tijd van “shedding” sprake zijn.

Hoe lang kan “shedding” duren?

Over het algemeen kan dit 8 tot 10 weken duren. In die tijd kan de gebruiker erg veel extra zorgen hebben. Gaat hij of zij eindelijk wat tegen die haaruitval doen zien ze soms wel twee maal zoveel haren uitvallen. 

Wanneer kan ik zien of mijn haargroei verbeterd?

Dat kan al vanaf 6 maanden merkbaar zijn maar maak je geen zorgen als het op dat moment nog niet zichtbaar is. Dat kan wel van 9 tot 12 maanden duren. Als je extra veel haaruitval ziet direct na het beginnen van zo’n haaruitval behandeling moet je gewoon doorgaan.

Waarom toch doorgaan?

Bedenk dat ieder medicijn of laser therapie die de haarfollikels stimuleren om in de groeifase te gaan (zie boven) extra haaruitval kan veroorzaken.  Omdat alle follikels de fasen van groei, uitval en rust doorlopen is shedding een slechte raadgever bij haaruitval.  Onafhankelijk van welke behandeling, hoe meer follikels je hebt des te meer shedding kan je ervaren. Er kunnen nog veel follikels in de rustfase zitten. Als je lasertherapie hebt­­, en de follikel slaat aan dan duwt die nieuwe haar de oude haar die in de rustfase zit naar buiten. Het resultaat? Extra haaruitval. Mijn idee is dat iedere haar die extra is uitgevallen bij de start van een behandeling toch al niet in een groeifase zat.

Wanneer kan de shedding beginnen?

Na de start van een behandeling begint de shedding meestal na 2 tot 8 weken. Pas na 10 tot 20 weken kan met een microscoop hernieuwde haargroei worden vastgesteld. Zichtbare resultaten zijn er pas na 6 tot 12 maanden.

Verschillende huis, tuin en keuken methoden voor een gezonde haargroei


Er zijn verschillende huis, tuin en keuken methoden die u kunt gebruiken voor een natuurlijke haargroei. U hoeft zich dus niet altijd te haasten naar de dichtstbijzijnde apotheek om het nieuwste product te halen dat mogelijk haargroei zou bevorderen. Er zijn een aantal simpele dingen die u kunt doen om een goede en natuurlijke haargroei te stimuleren.

Om te beginnen moet u kijken of uw voeding goed is. Voedsel heeft een direct effect op de gezondheid van uw haar en de beste manier om een goede haarontwikkeling te krijgen is dat u voldoende en de belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Belangrijke producten zijn o.a. zink, ginseng en andere supplementen. Sommige van deze producten kunnen ook worden gebruikt bij  shampoos, het liefst natuurlijke shampoos.

Het is daarnaast belangrijk dat uw hoofdhuid een goede bloedcirculatie heeft. Haarfollikels zijn minder gezond wanneer er sprake is van een slechte bloedcirculatie, daarnaast kan er door een slechte bloedcirculatie extra haaruitval optreden. Hoofdhuidmassage kan de bloedcirculatie verbeteren en daarnaast raakt u beter ontspannen en minder gestresst. Stressvermindering kan ook haaruitval tegengaan.

Zorgt u er verder voor dat u voldoende water drinkt en dat u ook voldoende vitaminen binnen krijgt. Het is belangrijk dat uw hele lichaam goed gehydrateerd wordt. Water is essentieel om de haarzakjes te voorzien van de benodigde voedingsstoffen.

Genoeg magnesium, zink en andere vitaminen en mineralen in je eten en in je haar zijn essentieel om een duurzame gezondheid te waarborgen en vroegtijdig haarverlies te voorkomen.

Vergeet ook nooit het effect dat stress kan hebben op haaruitval (of haarverlies) en mogelijk zelfs uw haarkleur. U moet zichzelf afvragen of er sprake is van abnormaal haarverlies of versnelde haaruitval dat te wijten kan zijn aan een levensstijl en andere factoren.

Deze huis-tuin en keuken methoden zorgen er mogelijk voor dat u uw huidige haarstatus langer behoudt.

Bronnen:
www.haarproblemen.nl
www.haarstichting.nl